REDO_Puppeteers_201002_Axo-Website_04.pn

Roof view

Located in Sintra, an area that is known for its romanticist palaces and gardens as well as its relative proximity to the sea, this project stands within the former Puppeteers’ Quarter. Originally designed as a cooperative typology made up of two houses facing one another and connected by a small courtyard. This project aims to renovate two of the existing buildings while preserving the integrity of the original typology.

 

The concept of the design is based on the relationship between two skins; the existing outer skin and the new interior skin, which explores the theme of puppeteers’ scenography.

 

This new interior layer is conceived to create spaces with unique character, modelled towards the different living activities like on the set of a stage. The design explores the plasticity and expression of lightweight construction, projecting its geometry onto the floor and ceiling of each space.

 

The dialogue between the exterior and interior skins generates ‘in-between’ spaces, which are designated complementary uses like back-of-stage areas. The misalignments and overlaps between these two layers are made visible in the windows panels, hand-crafted wooden furniture, the door handles all the way down to the last detail.

 

'The Show Must Go On'

Queen, 1991

PUPPETEERS HOUSE

Sintra, Portugal

Phase

Completed

Year

2018-2021

Architecture

REDO architects

Team

Diogo Figueiredo

in collaboration with

Pedro França Jorge

Engineering

Prodetail, Engenharia e Consultoria

Photography

do mal o menos

REDO_Puppeteers_201004_Conceptual-model_
210517_Drawing-Set_Press-Release_PLANS_0
210517_Drawing-Set_Press-Release_UNFOLDE
210517_Drawing-Set_Press-Release_SECTION